Wij werken met diverse soorten bestratingsmaterialen zoals betonnen materialen, gebakken stenen en natuursteen.

Bij het maken van een keuze uit het enorme aanbod speelt niet alleen de te creëeren sfeer een rol, maar zijn ook praktische overwegingen van belang. Een oprit voor auto's stelt andere eisen aan materialen dan een tuinpad voor wandelaars. DC Bestratingen helpt u graag met het kiezen van de juiste materialen!

Hieronder een kleine greep uit het assortiment met hun kenmerken:

Beton producten

De klassieker onder de tuintegels is de betonnen tuintegel. Het grote voordeel van de betonnen tegel is dat hij (machinaal) wordt gemaakt middels het persen van beton in mallen. Je kunt als fabrikant dus vorm, omvang, dikte en andere kenmerken zoals kleur vooraf bepalen … de mogelijkheden zijn ontelbaar. Omdat betontegels in enorm grote hoeveelheden worden gefabriceerd, ligt de prijsstelling gunstig

De meeste bekende betontegel is de stoeptegel zoals deze veel wordt gebruikt bij (openbare) trottoirs. Deze tegel heeft een afmeting van 30 bij 30 centimeter en heeft vellingkanten (met een V-groef tussen twee tegels). Dit is slechts een voorbeeld, er zijn betontegels in heel veel andere maten beschikbaar, en ook zonder vellingkanten. Hierdoor kun je ook een effen vloer leggen met betonnen tuintegels. Betonnen tuintegels zijn relatief sterk, en bewerkbaar: ze zijn op maat te maken. Wel hebben ze de eigenschap te kunnen verkleuren en vuil vast te houden

Natuursteen

De meest mooie bestrating met tuintegels, verkrijg je toch met de tuintegel van natuursteen. Althans, dat is de mening van velen. Er zijn zeer veel verschillende soorten natuursteen die gebruikt worden voor tuintegels.

 • Hardsteen
 • Graniet
 • Basalt
 • Leisteen
 • Marmer
 • Tavertin
 • Zandsteen
 • Porfier
 • Quarsiet

Je kunt niet alleen vierkante of rechthoekige tuintegels verkrijgen gemaakt van deze natuurlijke gesteenten, maar ook flagstones, wildverbanden en kinderkoppen. Let wel, natuursteen is een ‘puur natuurlijk’ product. Dat heeft naast voordelen zoals uitstraling en karakter ook beperkende kenmerken. Het is wel afhankelijk van de keuze van de soort natuursteen, of de vermelde nadelen van toepassing zijn.

 • Niet alle stenen en tegels zijn hetzelfde. Vooraf op dikte gezaagde stenen kunnen alsnog in dikte hier en daar afwijken tot soms wel 10% verschil.
 • Ook de kleur is niet van elke steen hetzelfde, ook al zijn ze van dezelfde steensoort.
 • Tevens zijn meerdere natuursteensoorten, vooral de kalkhoudende soorten, onderhevig aan verkleuring door UV-licht (dus ook door gewoon buiten liggen).
 • Kies je voor glanzend gezoete (zie Bewerking) gesteenten, zoals marmer of hardsteen, dan zal op den duur de glans verdwijnen. Bij graniet en basalt heb je hier geen of minder last van.
 • Er zijn leistenen tegels waar kleine hoeveelheden erts zitten. Dat is heel natuurlijk, maar het erts kan gaan oxideren. (roesten). Dat ga je zien. Ook kan kalkaanslag zichtbaar worden.
 • Graniet heeft een zuigende werking. Net als bij een lekkage op je muren in huis, krijg je bij het opdrogen van het vocht vochtplekken te zien. Granieten tuintegels zullen na verloop van tijd verzadigd zijn, en dan is de zuigende werking opgeheven. Dit proces kan jaren in beslag nemen.
 • Bij natuurstenen tuintegels, zeker bij grotere formaten, bestaat de kans dat de tegel komvormig is. Dat wil zeggen dat hij niet helemaal vlak is, maar naar binnen toe loopt. Hierdoor ontstaat de komvorm, waar eventueel water in kan blijven staan. Deze vorming kan ontstaan door ondermeer het feit dat veel bewerking handmatig is. Zeker in Azië en daar komt heel veel natuursteen vandaan.

Keramische tegels

De keramische terrastegel of keramische tuintegel is een hard gebakken tegel met zeer unieke eigenschappen. Deze keramische buitentegels zijn zeer krasbestendig waardoor deze lang mee gaan en zeer geschikt zijn voor het aanleggen van een terras in uw tuin. De keramische tegels zijn kleurvast, krasbestendig, vorstbestendig en maatvast.

Wel vereist het aanleggen van een terras met keramische tegels een gedegen kennis en vakmanschap.

Zo moet er o.a. een speciale waterdoorlatende ondergrond worden aangebracht, en worden deze tegels ingevoegd. Door deze manier van verwerken ontstaat er een zeer mooi lijnenspel en is uw terras vrijwel onkruidvrij.

Composiet

Composiet is een goede vervanger van hardhout. Het is samengesteld uit een combinatie van houtvezels, kunststof en een bindmiddel. Dit garandeerd een duurzaam en een eenvoudig te onderhouden product. Composiet verkleurd in tegenstelling tot hardhout heel weinig, splintert niet en trekt niet krom.

Er zijn diverse composiet producten leverbaar zoals massieve vlonderplanken, brede en smalle vlonderplanken, tuinschermen met bijbehorende poort palen. De vlonderplanken zijn voorzien van groeven zodat ze niet glad zijn, ook niet met regen.

Composiet kan onder weersinvloeden flink uitzetten en krimpen. Zorg daarom voor voldoende ruimte zodat het composiet z'n overlengte 'kwijt' kan.